header image
 

Ką galima pasigaminti iš kalakutienos

Pati geriausia, dietinė mėsa yra filė. Ją geriausiai kepti visu gabalu (svoris 3-3,5 kg) panašiai kaip rostbifą. Visą filė (taip iškepta kalakutienos filė atrodo išties įspūdingai) arba išilgai supjausčius ją jautienos filė storio gabalais įtrinti prieskoniais, druska, palikti per naktį marinuotis, suvynioti į foliją ir kepti 1-2 val. 190 laipsnių temperatūroje orkaitėje. Taip keptą filė yra gardu valgyti ir karštą, ir šaltą su įvairiais padažais, bruknių ar spanguolių uogienėmis, kepintais ar marinuotais vaisiais ir daržovėmis. Keptą filė galima laikyti šaldytuve tris paras.

Nuo filė skersai atpjovus pjausnius, galima kepti įvairius kepsnius, įdarytus kepsnius su įvairių įvairiausiais įdarais, muštinius, suktinukus, šnicelius, žlėgtainius. Būtina žinoti, kad kepant filė atskirais kepsniais, muštiniais, suktinukais, šniceliais arba žlėgtainiais kepti geriausia alyvų aliejuje arba svieste labai trumpai - po 3 min. iš abiejų pusių, nes paukštiena ilgiau kepant kietėja. Apkeptus kepsnius, kad jie būtų dar minkštesni ir sultingesni, reikėtų uždengus 5-8 minutes palaikyti orkaitėje.

Kalakuto šlaunelė yra įspūdingo dydžio, tad ją galima kepti kaip avienos ar veršienos kumpelį keletui žmonių, banketams. Gaminant mažesnes porcija, patartina šlaunelę supjaustyti atskiromis dalimis: atpjauti kumpelį ir kulšelę.

Kumpelį galima kepti, virti, troškinti, rūkyti, supjaustyti dideliais pjausniais ir gaminti kaip klasikinius antrekotus, bifšteksus, osso buko, romšteksus, steikus, šnicelius.

Su kulšele bus daugiau vargo - iš jos reikia replytėmis ištraukyti sausgysles, bet dar geriau yra išpjauti ir kaulą. Taip paruoštą kulšelę galima kepti, virti, troškinti, rūkyti, gaminti įvairius įdarytus kepsnius, slėgtainius.

Kalakuto sparneliai taip pat yra mėsingi ir dideli, tad juos irgi reikėtų supjaustyti atskiromis dalimis. Sparnelius galima virti, kepti ir troškinti. Tiesa, prieš kepant, sparnelius geriau būtų kiek pavirti, - tada jie bus minkštesni ir sultingesni.

Skanu troškinti kalakuto skrandeliai, širdelės ir kepenėlės, iš šių troškintų subproduktų paruoštas paštetas.

Aluje arba vyne troškintos kalakutų uodegėlės (išpjovus kiaušides); svogūnuose ir morkose troškinti kakleliai; su prieskoniais, svogūnais ir česnakais virtos kojelės (prieš tai nukarpius joms nagelius) - tai jau gurmanų patiekalai, kurie tinka ir prie gero vyno, ir prie garsaus lietuviško alaus.

VIRTA KALAKUTIENA SU BALTUOJU PADAŽU

  • 1 kg kalakutienos
  • prieskonių
  • prieskoninių daržovių
  • druskos
  • stiklinė baltojo padažo

Mėsa sukapojama arba supjaustoma gabalais ir verdama prieskonių bei prieskoninių daržovių sultinyje.
Virta kalakutiena tiekiama sudėta į pašildytą pusdubenį, užpilta baltuoju padažu, su virtomis bulvėmis, troškintomis morkomis arba ryžių koše. Atskirai duodama šviežių daržovių salotų arba marinuotų vaisių.

KALAKUTIENOS PLOVAS

  • 450 g kalakuto krūtinėlės
  • 200 g svogūnų
  • 3 susmulkintos česnako skiltelės
  • 200 g geltonos paprikos
  • 200 g raudonos paprikos
  • 4 šaukštai razinų
  • 150 g ryžių
  • 2 stiklinės sultinio
  • 1/2 šaukštelio ciberžolės
  • 1/3 šaukštelio maltų gvazdikėlių, druskos, pipirų

Mėsą supjaustyti 2 cm dydžio kubeliais, smulkiai supjaustyti svogūną. Paprikas nuplauti, išimti sėklas ir supjaustyti juostelėmis. Mėsą pakepinti aliejuje, poto sudėti svogūnus, paprikas, razinas, česnaką ir ryžius. kepti toliau, kol ryžiai pasidarys skaidrūs, tada užpilti sultiniu. Sudėti prieskonius ir troškinti dar 50 min., kol suminkštės mėsa.

MAKARONAI SU KALAKUTIENOS FILĖ

  • 200 g spagetti makaronų
  • 1 vištienos sultinio kubelis
  • 15 juodųjų alyvuogių
  • 50 g rūkytos kalakuto file
  • 50 g fermentinio sūrio
  • 1 valgomasis šaukštas sviesto
  • 1 valgomasis šakštas grietinės
  • vegetos,kario, džiovintų salierų lapelių

Makaronus išvirti vištienos sultinyje. Sviestą, grietinę ištirpdyti, ideti vegetos ir kario ir pakaitinti iki užvirimo. Alyvuoges perpjauti per pusę, sūrį ir kalakutienos file supjaustyti kubeliais. Makaronus sudėti i lėkštę, užpilti padažu, į viduriuką suberti sumaišytas alyvuoges, sūrį ir file. viską apibarstyti džiovintais smulkintais salierų lapeliais.

ĮDARYTOS PAPRIKOS

  • 4 didelės žalios paprikos
  • 400g kalakutienos faršo
  • 1 kiaušinis
  • 200g šutintų ilgagrūdžių ryžių
  • 1 didelis svogūnas
  • 1 šaukštelis druskos
  • 2 česnako skiltelės
  • 1/2 šaukštelio džiovintų rozmarinų
  • 100g pievagrybių
  • 2 šaukštai kapotų petražolių

Nupjaunamas paprikų drūtgalis, išimamos sėklos ir pertvaros. Paprikos išplaunamos, vidus pasūdomas. Svogūnas ir česnakas nulupami ir susmulkinami. Pievagrybiai nuvalomi, nuplaunami ir supjaustomi rėžiukais. Aliejus įkaitinamas. Svogūnai ir česnakai kepinami, kol pasidaro skaidrūs. Tada į keptuvę sudedamas faršas, pievagrybiai ir viskas kiek pakepinama. Ryžiai, kiaušinis, druska, rozmarinai ir petražolės sudedamos į mėsą su pievagrybiais ir viskas gerai išmaišoma. Paprikos prikemšamos paruošto įdaro. Įdarytos paprikos sudedamos į puodą, užpilamos sultiniu ir 40 minučių troškinamos uždengtos.

Kalakuto paruošimas (Video)

Patiko (0)

Rodyk draugams

~ vetytaametyta | 2009-10-28. Temos: ,

3 komentarai įrašui “Ką galima pasigaminti iš kalakutienos”

  1. kai yra arvi tiek daug produkcijos tai nera ir galvos skausmo ka skanaus pasidaryti, net kai skubu isverdu kaldunu su kalakutiena, tai labai skanu visai seimai.

  2. Pritariu tai silvija, kad kartais patys paprasciausi patiekalai is kalakutienos yra skanu ir sveika:)) Bet zinoma, kai turiu laiko tai gaminu jau kazka rimtesnio is kalakutienos.

  3. Nuo kada kalakutės kiaušidės yra prie uodegos? Jos yra pilvo ertmėj. O va kalakuto sėklidės tai taip, prie uodegos.

Palikti komentarą