BLOGas.lt
Sukurk savo BLOGą Kitas atsitiktinis BLOGas

Vėtytų mėtytų kampelis

Šiaip virtuvėje sukinėtis mėgstu (savotiškas relax’as po visos dienos protinio darbo), tačiau kepiniais užsiimu itin retai - paskaičiavau, kad per pastaruosius ketverius metus, kiek gyvenu savo (naujuose) namuose, nė karto nenaudojau pyragų formų. Tad suprasite, kad pyrago recepto obuoliams iš kaimo “sunaikinti” ieškojau ganėtinai nesudėtingo, kad pavyktų nepatyrusiam, ir kartu ne sauso (nenorėjau to paprastučio, kur dedi tik kiaušinius, cukrų ir miltus). Taigi, iš daugelio dėmesį patraukė ir pavyko šis variantas - rastas tavovaikas.lt svetainėje, tik šiek tiek pakoreguotas pagal tai, ką turėjau šaldytuve. Kolegos įvertino 10/10 - dėl lengvumo ir nesaldumo. Puikiai tiktų su ledais :)

Taigi, ko reikės:

• 250 gramų varškės;
• 200 gramų grietinės (dėjau 100 g graikiško jogurto ir 100 g 30% riebumo grietinės);
• 4 valgomųjų šaukštų cukraus;
• 3 kiaušinių;
• cinamono obuolių apibarstymui;
• žiupsnelio druskos;
• 3 valgomųjų šaukštų miltų;
• 4 obuolių;
• 3 šaukštų sviesto.

Gaminimas:

1. Teškos pasiruošimas. Atskirkite kiaušinių trynius nuo baltymų. Dubenėlyje sumaišykite kiaušinių trynius, varškę ir cukrų. Pridėkite suplaktus baltymus, išmaišykite, tada į masę pridėkite grietinę. Per sietelį sijokite miltus, įberkite druską. Vėl viską kruopščiai išmaišykite.

2. Obuolius nulupkite, išpjaukite sėklas, supjaustykite skiltelėmis. Apibarstykite cinamonu (negailėkite). Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir iš abiejų pusių keletą minučių apkepkite obuolius.

3. Supilkite obuolius į kepimo popieriumi išklotą indą, ant viršaus - varškės masę ir statykite į įkaitintą orkaitę. Kepkite 180 laipsnių temperatūroje 30-40 minučių.

Skanaus!

Rodyk draugams

Padaroma labai paprastai, o suvalgoma skaniai ir greitai. Vyrai dėkingi sulapnos prie alaus, moterys - pažadu - neatsiliks.

Apie 80 sumuštinukų Jums reikės:

sumuštinių duonos;
250 g krabų lazdelių;
apie 300-350 g fermentinio sūrio;
2 kietai virtų kiaušinių;
4-6 did. šaukštų kečiupo (arba pomidorų padažo);
4-5 did. šaukštų majonezo;
2-3 arbatinių šaukštelių adžika padažo.

Krabų lazdeles smulkiai supjaustyti. Kietai virtus kiaušinius sugrūsti (puikiai tinka įrankis, skirtas bulvių košei grūsti). Į indą su krabų lazdelėmis sudėti susmulkintus kiaušinius, sutarkuotą fermentinį sūrį, majonezą, kečiupą (arba pomidorų padažą) ir adžikos padažą. Viską labai gerai išmaišyti. Gausis ne itin gražiai atrodanti masė :-)

Sumuštinių duonos riekę patartina susipjaustyti į keturias dalis (gausis vieno kąsnio sumuštinukai) arba pikrti specialiai tas mažesnes riekeles. Ant  riekės tepkite pasiruoštos masės. Kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje kol pradės lydytis sūris ir sumuštinukai pasidarys gelsvi.

Galite papuošti žalumynais :-)

Skanaus!!!

Rodyk draugams

Mano rytas

vetytaametyta ● 2013-06-01

Šį rašinėlį (nuorodą) nusiųsiu draugėms, kurios ne visada supranta mano argumentus - kodėl labiau noriu likti namie nei pusryčiauti jų kompanijoje mieste ;) (Mirksiukas šioje vietoje būtinas, nes rašydama matau veidus tų, kas skaitys šį tekstą ir šypsosis: Jurga, Justė, Simona, Jovita, Aušra, Vilma, Jolanta, Vaida, Rita, Ramunė, Violeta…. Bučkis Jums!)

Pradėsiu nuo to, kad SAVO rytą dažniausiai turiu tik kartą per mėnesį. MANO rytas būna tik šeštadieniais. Darbo dienomis juk reikia spėti pabėgioti, nusiprausti, pasirūpinti abiejų apranga, užkandžiais į darbą, bėgte sukrimsti kelis kąsnius mini pusryčių, užgerti juos gurkšneliu arbatos ar kavos ir stoti į eilę transporto kamščiuose. Šeštadienį viskas kitaip, niekur skubėti nereikia. Mėgstu šeštadienius ir dviese, kai keliamės kartu ir patogiai įsitaisę svetainėje dalinamės laikraščiu. Bet MANO šeštadieniais aš iki pietų, o kartais ir ilgiau, būnu viena, ir labai branginu šitą laiką. Nenupasakočiau vienu sakiniu, ką veikiu: apytiksliai galima apibūdinti žodžiu “trainiojuosi po namus”. Truputį tvarkausi, truputį gulinėju, truputį balkone gurkšnoju arbatą, truputį skaitinėju laikraštį, truputį plepu telefonu, truputį užsiiminėju grožio procedūromis (veido ir plaukų kaukės, pedikiūras), truputį mankštinuosi (įsijungiu TRAVEL kanalą ir svajodama apie keliones suku lanką)…. Na, veikiu kaip ir nieko, nors kartais spėju ir ką nors skanaus pagaminti pietums. Svarbiausia, kad niekur neskubu ir viską darau nestresuodama, nejausdama jokios pareigos, užsiimu tik man malonia veikla. Realiai ilsiuosi. Nejungiu muzikos, nes man už lango - miškas, ir geriausia muzika MANO rytą - vėjo šnarėjimas ir paukščių dainos, kaip banaliai tas neskambėtų (turbūt šioje vietoje jau kikenat). Bet taip yra. Pykit nepykit, kartais užeina noras pabūti vienai, su savimi. Ir geriausias laikas tam - rytas, kai tavęs dar nesuerzino joks skambutis, joks elektroninis laiškas, joks pokalbis, kada neslegia ir streso nekelia žinojimas apie laukiantį darbą ar susitikimą. SAVO rytais neturiu jokių įsipareigojimų. Žinau, mielosios, kad visoms sunku ištaikyti laiko nuo šeimų mergaitiškiems pasiplepėjimams prie kavos. Ir labai myliu tuos mūsų retokus susibėgimus. Ir nenoriu, kad mane išbrauktumėt iš sąrašo ir bent dviese susitinkant kokioje senamiesčio kavinukėje blynelių, neskambintumėt man.. Mano “bėda” tik ta, kad nesu iš tų, kurios nemoka namie pabūti vienos ir skuba kažkur tą laiką prastumti. Man MANO rytas ne per ilgas - priešingai, nepastebiu, kaip ateina popietė ir prasideda aktyvioji savaitgalio dalis. Nenoriu SAVO ryto praleisti kokiame nors prekybos centre palaikydama kompaniją apsipirkimui - geriau darykim tą po darbų. Nenoriu SAVO rytą skubėti kažkur rengtis - galiu iki pietų vaikščioti įsisupusi į chalatą (beje, dar niekam nerodžiau kokį nusipirkau beieškodama dovanos vienai iš jūsų)… Jis man kažkodėl primena atostogas, kurių senokai neturėjau ir kurių amžinai jums pavydžiu. MANO rytas - mano atostogos, kad ir kelias valandas jos truktų. Štai dabar rašau įsikūrusi balkone priešais saulę, pasipuošusi galvą maišeliu (lepinu plaukus kauke - juk manęs niekas nemato), turiu ant stalelio (nerealų a la senobinį nusipirkau vos už 40 Lt) šviežiai spaustų sulčių ir tiesiog mėgaujuosi ramybe. Tai viskas, ko šiuo metu noriu. Pasidalinsiu, kokius skanius, lengvus ir sveikus pusryčius pasidariau:

Tereikia 1 apelsino, 1 obuolio, 2 morkų ir šlakelio aliejaus (alyvuogių, bet šįryt bandžiau su linų sėmenų). Galima tik morkas su apelsinu, galima pridėti razinų ar riešutų. Pridedu dar savo auginamų žalumynų. Puikus ryto maistas, labai greitai pagaminama, o ir akį džiugina.

Ką gi, baigiasi rytas, baigiu ir savo rašinėlį - gal susitiksim šiandien vakare kaime ;)

Rodyk draugams

Gairės:

Susiduriu su visai rimta problema - darosi sudėtinga įsigyti maisto produktų, kuriuose nėra E621. Negali juk visą dieną bėgioti po sveiko maito krautuvėles…  Aišku, mūsų parduotuvės nesiūlo grynų nuodų, bet kai kuriuose produktuose jų vis dėlto esama. Paradoksas, bet rinkdamiesi, mūsų manymu, sveiką ir naudos mums turintį duoti maistą, namo parsinešame nuodų.. Nes - kitas paradoksas - tas „ sveikas maistas” ir pats gamina nuodų. Daugeliui žmonių tapo įprasta gyvulinės kilmės produktus sieti su ligomis, o augalinės, priešingai - su sveikata, ilgaamžiškumu ir gera savijauta. medžiagos - oksalatai (rūgštynėse ir špinatuose), glikoalkaloidai (solaninas pažaliavusiose bulvėse), nuodingos medžiagos grybuose, mikotoksinai pelėsių pažeistuose produktuose, nitratai. Maisto produktus perdirbant ar sandėliuojant juose gali susidaryti nitrozoaminai, policikliniai aromatiniai angliavandeniliai ir kiti toksiški junginiai. Kiekvienu atveju cheminės medžiagos sukeltas kenksmingas poveikis priklauso nuo jos dozės ir veikimo latentinio periodo (laikotarpio nuo poveikio organizmui pradžios iki poveikio pasireiškimo pradžios). Pridedu sąrašą, į ką reikėtų žiūrėti kritiškiau prieš įsileidžiant į savo virtuvę ir skrandį.

Žuvis fugu - “rusiška ruletė” virtuvėje

Ši žuvis yra Japonijos ir Korėjos delikatesas, bet problema yra ta, kad oda ir tam tikri organai yra labai nuodingi žmogui. Apsinuodijimas šia žuvimi pasireiškia liežuvio ir lūpų atbukimu, galvos svaigimu, vėmimu, dažnu širdies ritmu, pasunkėjusiu kvėpavimu, raumenų paralyžiumi. Aukos miršta nuo uždusimo. Dauguma aukų mirė nuo keturių iki 24 val. Nėra žinoma priešnuodis. Dažniausiai apsinuodijimą, kai nepatyręs žmogus ruošia ar gaudo šią žuvį.

Grybai

Europoje žinoma apie 100 nuodingų grybų rūšių, Lietuvoje daugiau kaip 60. Grybų toksinai yra jų metabolizmo šalutiniai produktai. Kadangi dalis valgomų ir nuodingų grybų yra panašios išvaizdos, klaidos susijusios su nepakankamu valgomiesiems ir nuodingiems grybams būdingų požymių identifikavimu. Neteisingi ir kai kurie paplitę universalūs nuodingų grybų nustatymo būdai, pvz., „nuodingi grybai nekirmyja” (kai kurie grybai gali būti nenuodingi bestuburiams, tačiau mirtinai nuodingi žmonėms). Nuodingi grybai skiriasi nuo valgomų grybų specifiniais morfologiniais botaniniais požymiais: spalva, dydžiu, kepurėlės forma ir t.t. Žmonės, gerai nepažinodami grybų, kartais suvalgo nuodingus grybus, šie sukelia sveikatos pakenkimą. Sveikatos pakenkimas gali būti kelių rūšių: intoksikacija arba, kiek rečiau alerginės reakcijos. Alerginės reakcijos galimos tiek į nuodingus, tiek į valgomus grybus. Apsinuodijus žalsvosiomis musmirėmis, į organizmą patenka alkaloidas muskarinas. Apsinuodijimo simptomai atsiranda po 1-2 valandų, vemiama, skauda pilvą, gausiai prakaituojama, atsiranda seilėtekis, krenta kraujospūdis, vystosi raumenų traukuliai, atsiranda miozė ir kolapsas. Kai kuriuose grybuose yra sutinkami toksinai, kurie normaliai nelaikomi nuodingais, bet tampa nuodingais, kai valgomi, užgeriant alkoholiniais gėrimais. Toksiškai veikia koprino (ketono ir amino grupes turinčio junginio) ir alkoholio sąveikos produktai. Žmogui parausta veidas, burnoje jaučiamas metalo skonis, degina galūnes, pykina. Lietuvoje taip pat yra randamas koprino turintis grybas - tai rašalinis mėšlagrybis. Grybuose esančios medžiagos - psilobicinas ir psilocinas (indolo dariniai) yra stiprūs haliucinogenai. Šie grybai buvo naudojami inkų kultūroje ritualinėse šventėse haliucinacijoms, vaizdiniams sukelti. Gali būti naudojami ir dabartiniais laikais, kaip silpnos narkotinės medžiagos. Musmirėse, be muskarino, yra kitos medžiagos: iboteninė rūgštis, muscimolis, panterinas, muskazonas, veikiančios centrinę nervų sistemą. Apsinuodijimo požymiai stipriai išreikšti - tai apsvaigimas, regėjimo sutrikimai, kliedesiai, gilus miegas, ataksija.

Įdomus faktas: pasaulyje žinoma apie 38 000 grybų rūšių, apie 5% jų nuodingi (toksiški).

Anakardžio riešutai

Anakardžių riešutai vertingi tuo, kad turi labai daug geležies, kalio, cinko, todėl ypač rekomenduotini linkusiems sirgti širdies ligomis. Tačiau: sunokusio vaisiaus kevalas turi nuodingų dervų (ir yra nevalgomas, todėl nuskinus riešutus kevalai apdorojami aukštos temperatūros garais arba atidaromi specialiais prietaisais. Todėl anakardžių riešutų galima nusipirkti tik išgliaudytų.

Čili pipirai


 
Čili pipirų pasaulyje priskaičiuojama virš 400 rūšių. Įvairių rūšių čili pipirų aštruma gan stipriai skiriasi. Jeigu pamėginsite recepte pakeisti, tarkim, jalapeno čili pipirus serrano pipirais, laukia netikėtumas, nes pastarieji, nors ir dvigubai mažesni, yra gal trigubai aršesni. Čili stiebai ir lapai nuodingi. Čili pipirų aktyvusis komponentas - vadinamasis kapsaicinas, kuris ir sukelia burnoje degimo jausmą. Kaip gelbėtis padauginus? išsigelbėjimas - pieno produktai, dar geriau - jeigu jie stipriai pasaldinti. Tarkim, grietinėlės ledai arba šaldytas jogurtas. Chemikalas toks stiprus, kad naudojamas kaip svarbiausias apsaugos priemonės - pipirinio purškalo komponentas.

Bulvės

Kai kurios šių augalų dalys nuodingos, kaip ir bulvių žaliosios dalys ir uogos. Iškastas iš žemės bulves reikia laikyti tamsiai, nes šviesoje jos žaliuoja, o pažaliavusios ar sudygusios bulvės yra nuodingos: visose augalo  yra nuodingo  solanino. Ypač jo daug lapuose ir  (iki 0,25%). Suaugusiuose guVbuose  nedaug ir šis kiekis faktiškai nepavojingas.  vidiniame odelės sluoksnyje ir  „akučių” jo daugiau - iki 0,005-0,01%. Pažaliavusiuose,  ir sudygusiuose gumbuose  yra gerokai daugiau. Naminiai gyvuliai apsinuodija bulvių lapais, labai sudygusių arba pažaliavusių gumbų lupenomis. Pažaliavusiomis bulvėmis  apsinuodija ir žmonės. Pavasarį ir vasarą po bulvių odele  daug solanino. Todėl senas  reikia storai lupti.  bulvių, kuriose yra  solanino, gerklėje darosi kartu ir ją peršti.  solanino kiekiai  kraujo eritrocitus ir  nervų sistemą. Vaikai dažnai apsinuodija  violetinėmis bulvių uogomis.
Solaninu apsinuodijusius žmones pykina,  jie vemia, viduriuoja, ima dažniau plakti širdis,  dusulys, traukuliai, o labai sunkiais  jie netenka sąmonės.  suteikus medicininę pagalbą, žmones galima išgelbėti.

Migdolai

Auginamos trys šio augalo rūšys: saldusis, kartusus ir plonasienis. Karčioji rūšis pasižymi dideliu nuodingos medžiagos glikozido kiekiu. Ši medžiaga suteikia migdolams pažįstamą charakteringą skonį. Dėl šios priežasties negalima valgyti tinkamai neapdorotų migdolų. 50 karčiųjų migdolų - mirtina dozė vaikui. Todėl migdolai yra kepinami, verdami ir skaldomi - taip pašalinamos nuodingas medžiagos. Po tokio apdorojimo migdolus galima valgyti.

Vyšnios

Vyšnių uogos - skanios ir naudingos. Jų minkštime susikaupia gausybė vertingų medžiagų: organinių rūgščių (obuolių ir citrinų), mineralinių medžiagų (kalcio, geležies, fosforo, magnio, kalio, vario), pektininių medžiagų, fermentų, vitaminų A, B1, C, PP ir kt. O kauliukai nuodingi, nes turi savyje cianogeninių glikozidų. Nuodų, kitaip tariant. Lygiai tų pačių nuodų yra ir karčiųjų migdolų branduoliuose, ir abrikosų kauliukų branduoliuose, ir persikų, ir netgi obuolių sėklytėse.

Obuoliai


 
Obuoliuose be antioksidantų yra gana daug įvairiausių angliavandenių - fruktozės, gliukozės, sacharozės, krakmolo, organinių rūgščių. Taip pat šiuose vaisiuose yra beveik visų vitaminų, kurių kiekis priklauso nuo obels rūšies. Iš mineralinių medžiagų obuoliuose daugiausia kalio, kalcio, magnio ir geležies.
Obuolių žievelėse yra flavonoidų, eterinių aliejų ir nemažai vitaminų, o sėklose - riebiojo aliejaus, glikozido amigdalino ir jodo. Obuolio sėklose (kaip ir vyšnių, migdolų … taip pat kai kuriuose riešutuose) yra glikozido amigdalino, branduolyje yra fermento emulsino. Jo poveikyje amigdalinas skyla ir išsiskiria sinilinė rūgštis (ciano vandenilis) - vienas stipriausių nuodų. Cianidas sustabdo ląstelių kvėpavimą. Aišku, viena kita netyčia suvalgyta sėklelė nepakenks, bet daugiau jų, sukramtytų ir nurytų, gali sukelti komplikacijų.

Įdomus faktas: 85 procentus obuolio sudaro vanduo, taigi jis gali kompensuoti skysčių trūkumą.

Pomidorai

Pomidorai naudingi ir mažam, ir senam: Vaisiuose yra geležies ir folinės rūgšties, todėl ši daržovė ypač rekomenduojama nuo mažakraujystės. Pomidorus patartina valgyti sergantiesiems hipertonija ir ateroskleroze. Jie stiprina kraujagysles, gerina savijautą.

Pomidorų ląsteliena, pektinai ir fitoncidai švelniai veikia virškinamąjį traktą, slopina puvimo procesus, gerina virškinimą, tinka sergant skrandžio ir žarnyno ligomis.
Pats pomidoras nenuodingas, bet nuodų - glikoalkaloidų - yra jo lapuose ir stiebuose. Poveikis žmogui ir kitiems gyvūnams - kancerogenas; silpninama  centrinė nervų sistema; sukelia inkstų uždegimą.

Kai kurių darže auginamų daržovių dalys turi nuodingųjų medžiagų:

  • pomidorų ir bulvių nuodingos žalios dalys,
  • pupelių sėklos, tiesa, jas verdant nuodingosios medžiagos suyra,
  • rabarbarų lapuose ir lapkočiuose vasarą kaupiasi nuodinga rūgštynių rūgštis, todėl juos valgyti galima tik pavasarį, kai šios medžiagos būna nedaug.

Rodyk draugams

Gairės:

Čia ne tik bazilikas, tikra prieskonių puokštė :-)

Sudedamosios dalys:

  • 1 pakelis sausų aktyvių mielių.
  • 1 puodelis šilto vandens (apie 40 laipsnių).
  • 1 arbat. šaukštelis cukraus.
  • 3-1/2 puodeliai nebalintų miltų.
  • 1 puodelis miltų pyragams.
  • 1-1/2 arbat. šaukštelio druskos.
  • 1 puodelis plius 2 šaukštai alyvuogių aliejaus.
  • 3 arbat. šaukšteliai sukapoto česnako.
  • 6 puodeliai nuluptų ir sutrintų pomidorų (be sėklelių).
  • 1 arbat. šaukštelis raudonėlio.
  • 1 arbat. šaukštelis baziliko.
  • 2 puodeliai smulkintų pievagrybių arba kitokių grybų.
  • druskos ir šviežiai maltų pipirų.
  • 0,4-0,5 kg kiaulienos dešros.
  • 1/2 arbat. šaukštelio smulkintų paprastojo pankolio sėklų.
  • 2 šaukštai sviesto.
  • 8 puodeliai apvirtų („blanširuotų”) smulkintų brokolių.
  • 1 šaukštas džiūvėsėlių.
  • 3-1/2 puodeliai trynto mozzarella sūrio.
  • 1/2 puodelis trinto Parmezano sūrio .

Paruošimas:

Ištirpinkite mieles šiltame vandenyje su cukrumi. Sumaišykite miltus ir druską, ir palaipsniui pridėkite ištirpintas mieles ir 1/4 alyvuogių aliejaus puodelio. Minkykite, kol tešla taps vienalytė. Įdėkite didelį dubenį, uždenkite, ir palikite kilti, kol patrigubės , 2 - 3 valandas.

Tuo tarpu paruoškime įdarą. Pašildykite 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus, pridėkite 2 arbatinius šaukštelius česnako, ir kepkite apie 30 sekundžių, nereikia, kad parustų. Pridėkite pomidorus. Lėtai virinkite, kol sutirštės,  ir beveik visa drėgmė išgaruos, maždaug 45 minutes. Sudėkite raudonėlį ir baziliką, paskui atidėkite atvėsti. Keptuvėje įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus alyvuogių aliejaus ir apkepkite grybus iki lengvai parus, ir skystis išgaruos. Atidėkite atvėsti. Nuo dešros nulupkite odelę, susmulkinkite, ir sudėkite į keptuvę su pankoliais. Lėtai apkepkite, palikite atvėsti. Įkaitinkite 2 valgomuosius šaukštus  alyvuogių aliejaus ir sviesto; pridėkite 1 arbatinį šaukštelį česnako, ir kepinkite 30 sekundžių. Sumaišykite su brokoliais, kepinkite, kol skystis išgaruos. Palikite atvėsti.

Kai tešla pakyla, ją reikia išminkyti. Nupjaukite trečdalį ir atidėkite. Ištepkite riebalais gilią skardą, pabarstykite džiūvėsėliais. Du trečdalius tešlos ant miltuoto paviršiaus išminkykite ir iškočiokite 40-50 cm skersmens lakštą. Įklokite jį į skardą, paliekant netilpusią tešlą kabėti per kraštus. Sutepkite tešlą  1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus. Apibarstykite druska. Tada - 1 puodeliu mozzarella sūrio.  Ant sūrio skleiskite pomidorus. Ant jų - grybus. Užbaikite puodeliu 1 mozzarella sūrio. Iškočiokite likusią tešlą į maždaug 30-35 cm skersmens lakštą. Tešlos kraštus skardos viduje sutepkite vandeniu. Įklokite iškočiotą tešlos lakštą. Suspauskite kraštus - truktelėkite, jeigu būtina. Apipjaustykite likusią tešlą taip, kad suformuotumėte iškilusį apvadą aplink skardos kraštą. Pradurkite viršutinį tešlos sluoksnį. Sutepkite 1 valgomuoju šaukštu alyvuogių aliejaus. Išskleiskite dešrą ant tešlos ir padenkite ją brokoliais. Sumaišykite likusius sūrius ir pabarstykite ant brokolių. Pašlakstykite 1/4 puodelio alyvuogių aliejaus. Kepkite gerai
įkaitintoje orkaitėje 200-220 laipsnių temperatūroje 30- 40 minučių.

Išeiga: 8- 10 porcijų.

Variacijos: Brokolius ir dešrą dėti į apačią, o pomidorus ir sūrius - į viršų. Šiuo atveju brokoliai lieka drėgni, jei taip labiau patinka. Vegetarai - pakeiskite dešrą 4 puodeliais 2 valgomuosiuose šaukštuose alyvuogių aliejaus lengvai apskrudintų pjaustytų svogūnų.

Rodyk draugams

Jei įsimylėjėlių dieną norite palepinti savo antrąją pusę, paruoškite romantiškus pusryčius į lovą. Gera nuotaika ir jums, ir jūsų mylimam žmogui garantuota!

Originalus sumuštinis, apetitiškas omletas ir kavos puodelis ar šviežiai išspaustų sulčių stiklinė - taip prasideda puikus rytas!

Tikriausiai kažkas dabar pagalvos, kad maloniau, kai po audringo vakaro mergina pati paduoda į lovą šalto alaus butelį… Na, bet dabar apie tokius atvejus nekalbėsim. Beje, girdėjau, kad kategoriškai nerekomenduojama gerti alų rytais! Bet apie tai gal kitą kartą.

Šiandien kalbėsime tik apie tas dienas, kai pabundate su šypsena veide ir rąžotės jausdami skaudančius (arba ne) raumenis. Paprastai taip būna savaitgaliais arba šventinėmis dienomis  (nepainioti su pošventinėmis). Savaitgalio rytas… Nereikia niekur skubėti, šalia lovoje palaimingai snaudžia mylimasis/-oji… Su tokia nuotaika jokiu būdu negalima čiupti  televizoriaus pultelio  ar sėsti prie kompiuterio. Geriau prisiminti, kad šiandien prabudai ne vienas ir mėgautis rytu.  Nori maloniai nustebinti? Pasirūpink staliuku ir pagalvok, ką mėgsta tavo antroji pusė ir kokie patiekalai tau įveikiami.

Puikus dalykas - pusryčiai su moterimi. Vakarienė taip pat gerai, tačiau tai visai kas kita. Ten damos palankumą padeda pelnyti  alkoholis, brangūs indai ir paprastai nebūdingos manieros. Pusryčiai - daug intymiau. Pusryčiaujama su moterimi, su kuria jau praleidai naktį. Ji jau tavo, tu tiesiog nori padėkoti jai už visą padarytą gėrį (nebūtinai šią naktį).

Yra ir kitų būdų, kaip išreikšti padėką. Jei turi laiko kol mylimoji miega, gali subėgioti į artimiausią parduotuvę ir grįžti su kvepalais, - tai taip pat neblogai. Mylimoji tikriausiai apsidžiaugs - gal net iki tokio laipsnio, kad ir pusryčiais jos nebereikės maitinti. Bet pusryčiai lovoje geri savo jausmingumu, tariamu spontaniškumu ir - svarbiausia - įvykdymo paprastumu.

KADA?

Kad ir kiekvieną rytą, jei esi toks romantiškas. Viena problema: mergina įpras, šventiškumo jausmas išgaruos. Ir pats pradėsi galvoti: “Ech, kad taip man kas nors pusryčių į lovą atneštų …”

Geriau šventę surengti kiekvieną kartą, kai galva svaigsta nuo švelnių jausmų. Variantas nejautriems stuobriams: bent per šventes. Na ką, negi sunku kartą per metus padaryti ką nors malonaus savo moteriai? 

TECHNINIAI KLAUSIMAI

Sunkiausia dalis čia - pabusti pirmam. Nepabudai - viskas prarasta. Taigi, stengtis verta. Tyliai išslysk iš po antklodės ir - į virtuvę. Ne, pirmiausia dušas. Kadangi tavo pagaminti pusryčiai bus tokie nepaprasti, kad greičiausiai teks grįžti į lovą, tad turi būti pasirengęs. Bet po dušo vis dėlto - į virtuvę.

Ir štai stovi priešais atidarytą šaldytuvą ir krapštai galvą: “Tai ką tokio jai paruošus?” Čia, kaip ir bet kokiame spontaniškame reikale, svarbų vaidmenį vaidina kruopštus pasirengimas. Tu tikrai apgalvojai viską iš anksto ir nupirkai viską, ko reikia, ar ne?

BENDRIEJI PRINCIPAI

Turėtum pamiršti viską, ką žinai apie pusryčius. Pavyzdžiui, kad “pusryčiai - svarbiausias maistas per dieną”. Arba kad geriausias dalykas ryte - dribsniai, avižinė košė ir grubaus malimo duona. Tau dabar reikia galvoti ne apie  pusryčių naudingumą, o apie visai kitus dalykus.

Ar daug žinai moterų, kurios mėgsta stipriai pavalgyti rytais? Taigi, kad ne. Tad dėl patiekalų gausos per daug sukti galvos nereikia. Nieko tokio, ką išvydusi vos pabudusi mergina galėtų pasakyti: “Oi, man to negalima.” Šie pusryčiai turi būti ne sveiki ir naudingi, jie turi būti elegantiški. Be to, valgomi.

Manau, labiausiai tokiems pusryčiams tinkami produktai yra kiaušiniai, sūris, sviestas, šviežia duona, džemas, ikrai (natūralūs), lašiša, žirneliai, švieži pomidorai, agurkai, pienas, grietinėlė, kava, arbata, apelsinų sultys. Maždaug taip.

Reikia paruošti du patiekalus: pirmasis - karštas ir antrasis - arbata ar kava bei užkandžiai. Pirmam patiekalui galima pagaminti paprastą arba įdarytą omletą, virtus kiaušinius, keptą cukiniją, išvirti skanią košę ar kažką panašaus. Antram - arbata, kava, sūris, lengvas biskvitas (sausainis) su obuoliais ar citrinomis, duona su sviestu ir uogiene, juodaisiais ikrais ir pan. Esu tikra, kad su antruoju patiekalu jokių problemų nekils. Svarbiausia tinkamai paruošti (ir pasirinkti, įvertinus jėgas) pirmąjį.  Geriausiai tiks kiaušiniai, virti arba kepti. Virti kiaušinius turbūt niekam nesudaro sunkumų, o va jei ketini kepti kiaušinius, atmink pagrindines taisykles:

  • neuždenk kiaušinienės dangčiu;
  • jei gamini omletą, nuolat maišyk medine lopetėle, kad visas mišinys iškeptų vienodai ir apačioje nesusidarytų plutelė;
  • nepamiršk druskos ir pipirų;
  • įdėk į patiekalą šviežių pomidorų, pjaustytų griežinėliais arba kubeliais - tai suteiks ypatingai subtilaus skonio, apsaugos nuo sausumo;
  • neperkepk žirnelių- jie jau paruošti vartojimui;
  • sūrį galima tarkuoti ir patiekalo ruošimo metu, ir to po. Bet jis turėtų bent šiek tiek išsilydyti; 
  • į omletą galima įdėti kelis gabalėlius pelėsinio sūrio;
  • jei planuojama įdėti dešros ar kumpio, geriau smulkiai supjaustyti ir pakepinti kitoje keptuvėje, tada pridėti prie pagrindinio patiekalo.

MENIU

Žinoma, ji gali nevalgyti jokių miltinių patiekalų ar saldumynų. Bet trikampėlis skrudintos duonos su uogiene - tai, tiesą sakant, yra tai, ko jai seniai trūko. Kitas variantas - šviežias prancūziškas raguolis. Čia pagrindinis žodis - “prancūziškas”. Viskas, kas susiję su Prancūzija, puikiai tinka pusryčiams į lovą. Kaip ir šviežiai spaustų apelsinų sulčių stiklinė.

Bet visa tai - niuansai, mes dar nepasiekėme pagrindinio patiekalo. Ir čia į pagalbą ateina, žinoma, Prancūzija. Čia  jeigu manysime, kad omletas atsirado ten. Kaip gaminamas omletas, mes visi žinome. Tačiau, jei leisite, pora detalių - dėl viso pikto.

Energingai, tačiau beveik be garso (mergina juk miega!) suplakite kiaušinius. Keptuvė turi būti storu dugnu ir gana didelio skersmens - kad supiltas į ją plakinys pasiskirstytų plonu tolygiu sluoksniu. Keptuvė gerai įkaitinama, įpilama alyvuogių aliejaus. Ugnis iš pradžių turi būti stipri, bet kai tik omletas iš apačios sutraukiamas, ugnis nedelsiant sumažinama. Dabar svarbu omletui suteikti formą. Paprasčiausias būdas - iš karto jį sulenkti per pusę, bet įspūdingiau atrodo trikampis “vokelis”. Įdarui puikiai tiks minkštas prancūziškas (o!) sūris, pavyzdžiui, kamamberas. Bet prieš dedant sūrį, rekomenduočiau įkloti keletą pomidorų griežinėlių. Štai ir viskas. Bet yra niuansų.

NIUNSAI

Plakant kiaušinį, pridėk kurkumos (prieskonių parduotuvėlės tikrai turi). Tačiau tik labai nedaug - šie aštrūs rytietiški milteliai reikalingi ne dėl skonio, bet dėl spalvos - omletas išeis gražiai šviesiai geltonas.

O dabar klausimas: kodėl, kepdami omletą, plakame kiaušinius? Teisingas atsakymas: kad būtų lengvesnis, “korėtas”. Prancūzai (o kaip be jų!) kartais įpila porą šaukštų gazuoto mineralinio vandens arba (!)- šiek tiek šampano. O mes kuo prastesni? Mes taip pat galime pridėti (tik sauso).

Paruošti skanų omletą nėra labai sudėtinga. Siūlau tokį receptą. Imame 100g karštai rūkytos žuvies (be odos ir kaulų), supjaustome mažais gabalėliais. Tris kiaušinius šiek tiek suplakti, pridėti druskos, smulkiai pjaustytą svogūną (nedidelę galvutę) ir pipirų. Supilti kiaušinių masę į įkaitintą keptuvę su alyvų aliejumi ir iškepti. Ant omleto sudėti žuvį ir 50g tarkuoto kieto sūrio. Omletą perlenkti per pusę, dekoruoti salotų lapais.

O ką daryti su likusiu šampanu? Dauguma merginų sausam šampanui, švelniai tariant, abejingos. Galima paruošti kokteilį, vadinamą “Kir Royal”: į taurę įpilame truputį juodųjų serbentų sirupo ir užpilame šampanu. Moteriškas gėrimas, o tokio ir reikėjo. Kitas variantas: supilkite tris dalis mėgstamo putojančio baltojo vyno į vieną dalį apelsinų sulčių.

Beliko desertas. Apelsinų sultys, skrudinta duona, kiaušinienė. Ir čia patiekiame ledus su braškėmis! Vėl stereotipas: braškės siejamos su erotika.

ETIKETAS

Ir kaip viską paduoti? Čia reikalingas specialus padėklas su borteliais. Žinoma, galima kraustytis ir prie stalo, kur dar tilps pastatyti gėlių puokštę. Neužmirškite servetėlių.

Omletas su rūkyta lašiša

2 porcijoms reikės:

  • 2 šaukštų sviesto
  • 6 kiaušinių
  • 2 riekelių baltos duonos su traškia plutele (skrebučių)
  • sviesto tepimui ant duonos
  • druskos, juodųjų pipirų pagal skonį
  • 4 gabalėlių rūkytos lašišos
  • 1 citrinos, supjaustos į 4 dalis

Paruošimas:

Lydyti sviestą mažame puode, kol suputos. Atskirai išplakti kiaušinius ir supilti į puodą. Kepti nuolat maišant mediniu šaukštu, kol omletas nesulips, bet turi išlikti sultingas. Kiaušiniai toliau keps net tada, kai ugnis išjungta. Sutepkite skrebučius sviestu. Omletą uždėkite ant duonos. Ant jo dėkite žuvį, šalia - citrinos gabalėlį. Pabarstykite pipirais.

Skanaus,

vėtyta mėtyta

Griežtai draudžiama kopijuoti, cituoti ar kitaip naudoti tinklalapyje paskelbtą informaciją kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be straipsnio autorių sutikimo.

Anketa: Atsakyk į klausimus ir laimėk 25 Lt vertės kuponą!

Rodyk draugams

Pavadinimas, žinoma, skambus. Tačiau populiarėjanti vasaros iškylų tradicija transformuojasi ir į žiemos laiką. Maistas šaltyje taip pat patrauklus, kad ir savo egzotiškumu. Dažniausiai žiemą iškylas gamtoje rengiame šalia vasarnamių, pirčių, o drąsiausi išsirengia tiesiog į mišką.

Kiekvienai iškylai reikia pasirengimo, pravers ir scenarijus. Kadangi iškyla - ne tik maistas, bet ir pramogos. Ir gera kompanija. Ne veltui Džonatanas Sviftas (Jonathan Swift), anglų rašytojas („Guliverio kelionės”), kartą pastebėjo, peržvelgdamas pikniko meniu: “Geriau man parodykite svečių sąrašą! Patiekalų sąrašas manęs nedomina”.
Apskritai, britai - geri piknikų žinovai: manoma, kad šią laiko praleidimo formą jie ir sugalvojo. Pradžioje tai buvo finalinis medžioklės etapas, kai visi dalyviai susirinkdavo į stovyklą.

Šiandien mes norime būti arčiau gamtos, ir, svarbiausia, mes nenustygstame namuose ir skubame atidaryti piknikų sezoną. Taigi, ko laukti? Imkime didelį krepšį, į kurį sutalpinsime visus reikalingus šio džiaugsmingo įvyko reikmenis. Nereikia naudoti kinų porceliano - tam puikiai tinka vienkartiniai indai. Nors, jei turite ryškiaspalvių indų ir negailite jų, kodėl nepasimėgauti  spalvingais patiekalais po atviru dangumi - efektingoje aplinkoje taip malonu ir skanu valgyti! Paklotui paimkite paprasto audinio, kurio negaila kloti ant žemės, keletą iš vytelių pintų krepšelių, dubenėlių, maisto ir gėrimų. Žiemą geriau ne sultys, o arbata, kava termosuose. Pinti  krepšiai - būtinas pikniko atributas. Be jų sugriūva visos  stiliaus tradicijos. Visa kita -  Jūsų nuožiūra. Vienintelis dalykas, kurį vertėtų priminti - maisto gryname ore per daug nebūna: tiesiog Visiems staiga atsiranda vilko apetitas.

Dictionary of English Language žodį PICNIC apibūdina kaip poilsį gryname ore (gamtoje) su maistu. Jis nenurodo, ar maisto produktai  imami iš namų ar renginio dalyvių ruošiami vietoje.  Žinoma, galima  apsieiti su paprasčiausiais ar įmantresniais sumuštiniais . Bet daug maloniau ir smagiau pasėdėti prie laužo, virš kurio pakabintas sriubos katiliukas, arba pastovėti prie šašlykinės, kurioje skrunda gardūs mėsos gabalėliai, paruošti pagal savo skonį. (Beje, nors vykstate į mišką, kartais verta sausomis malkomis apsirūpinti iš anksto).

Įsivaizduokime, kad kompanija gera, bet kitaip ir būti negali - juk į iškylą, kaip ir į žvalgybą, su neišbandytais žmonėmis nesinori eiti (važiuoti). Bet ir su patikrintais draugais meniu vis tiek reikia aptarti. Nors anksčiau, maždaug prieš tris šimtus metų, jis nebuvo svarstomas, nes iškyloje valgė tik šaltą maistą, atsineštą kiekvieno dalyvio ir be jokių išankstinių aptarimų. Žinoma, tai buvo šiltuoju metų laiku. Iš tiesų, šalto maisto atveju nėra ką aptarinėti - atsinešei įvairių sumuštinių ir šaltos mėsos, paskirstai ant pakloto ir pirmyn. Kai kalbama apie karštą maistą, kad ir banaliausius šašlykus, negalima visko paleisti savieigai: o ką, jei visi atsineš to paties, nors kažkas norėtų žuvies kepsnio? Taigi, verta susitarti.

Mėsa šašlykams turėtų būti parengta iš anksto, ir kiekvienas turi savo branginamą slaptą marinato receptą. Ir aš ne išimtis. Šiuo mamos receptu aš didžiuojuosi, bet neketinu jo slėpti. Ir jei Jūs juo pasinaudosite, ir šašlykai  Jums  pasirodys nelabai skanūs, galiu nurodyti jau dabar: problema - mėsoje, nes marinatas - nepriekaištingas!

Pagrindinė marinato sudedamoji dalis - actas. Tik vyno! Ne tas, kurio etiketėje parašyta “su vynuogių sultimis”, o tikras vyno actas iš tamsių vynuogių. Jei jo neturite, pasinaudokite kitu receptu: išlygų čia negali būti! Actą atskiedžiame puse kiekio virinto vandens ir įdedame gana daug druskos, taip pat nepagailime cukraus ir - daug maltų juodųjų pipirų. Pagal skonį tai turėtų būti saldžiarūgštis tirpalas su smarkiai jaučiamais juodaisiais pipirais. Šiuo marinatu užliejame mėsos gabaliukus, sumaišytus su svogūnais. Kiekvienas svogūnas perpjaunamas į keturias dalis ir susmulkinamas rankomis į atskirus
gabalėlius. Viskas. Ir Įdomu tai, kad mėsa išeina ne aštri, o švelni ir aromatinga.

Šašlykų receptą  pateikia Aleksandras Diuma (Alexandre Dumas)  romane „Trys muškietininkai”:  „Paimkite ėrienos gabalą (filė, jei galite gauti), supjaustykite jį graikinio riešuto dydžio gabalėliais, palaikykite ketvirtį valandos dubenyje kartu su svogūnais, actu ir gausiai pabarstykite druska ir pipirais. Po ketvirčio valandos ruoškite šašlykinę.  Smulkius ėrienos gabalėlius maukite ant geležinio arba medinio iešmo ir vartykite jį virš ugnies tol, kol mėsa neiškeps. ”

Prie šašlykų tinka apkepinti ir pomidorus (pomidorus reikėtų mauti ant iešmo  ne išilgai kotelio, o skersai vaisiaus, tada jis nesisuks sukant iešmą), ir svogūnus, ir baklažanus. Kai kurių Šiaurės Kaukazo tautų atstovai daro taip: paruoštą mėsą nuima nuo iešmų, deda į puodą, sumaišo su prinokusiais pomidorais ir kurį laiką troškina. Mėsa tampa minkštesnė, o pomidorai virsta savotišku šviežiai pagamintu kečupu. Azerbaidžane ant grotelių kepa šviežias bulves, - šašlyko garnyrą. Manoma, kad bulvių krakmolas  subalansuoja organizme avienos riebalus ir mėsą.

Galima paruošti puikius šašlykus iš paukštienos: vištienos arba kalakutienos. Kuo užgerti? Tuo, kas tinka ir patinka. Šaltyje galima ir degtinės stiklelį išgerti, ir raudono sauso gruziniško vyno.

Šašlykai - populiariausias patiekalas gaminant gamtoje. Nebūtina juos gaminti namuose, galima nusipirkti paruošto parduotuvėje, bet kiekvienam save gerbiančiam bent mėgėjo lygio virėjui turėtų būti garbės reikalas  pasiruošti šašlykus namuose, nes tai lengva ir žinai, kad mėsa tikrai šviežia ir joje nėra jokių chemikalų, dėl ko negali būti tikras dėl masinės produkcijos. Verta skirti šiek laiko ir į mėsos paruošimo ir iškylos apskritai paruošimą žiūrėti kūrybiškai. Sugaištas laikas tikrai atsipirks rafinuotu skoniu ir draugai pagirs.

Šašlykų marinato receptų rasite bet kurioje maisto ruošimo knygoje. Nepaisant to, stenkitės būti originalūs. Be tradicinių svogūno, citrinos, balto vyno (raudonasis vynas nerekomenduojamas, kadangi kepimo metu mėsa pakeičia spalvą), į marinatą galite įdėti lauro lapų, pipirų, kalendrų, kmynų ir imbiero. Visko po truputį, neperdozuojant - ir kiekvienas prieskonis pridės savo skonio į bendrą puokštę. Pabandykite mėsą marinuoti kefyre (su svogūnais). Tačiau patikimiausias ir per šimtmečius išbandytasmetodas - marinuoti mėsą svogūnuose. Kiek mėsos - tiek svogūnų. Ir geriausia svogūnus sumalti mėsmale.

Tačiau iškylos smagios ne vien dėl šašlykų.  Ant grotelių, virš medžio anglies galima kepti kepsnius („steikus”),  kiaulienos karbonadus, vištienos kulšeles, žuvį. Jei kepami kotletai (maltiniai), į juos nereikėtų dėti duonos, faršą praturtinti tik susmulkintais svogūnais ir petražolėmis.

Vaikai bus sužavėti, jei galės patys išsikepti ant grotelių paprasčiausių dešrelių ar daržovių vėrinukus.

Grįžtant prie šašlykų, verta pridurti, kad fantazija neturėtų apsiriboti tik mėsa.

Dar vienas greito užkandžių paruošimo receptas - skrudinti baklažanai. Nepašalinus odos, baklažanai dedami vieną pusę į atvirą ugnį arba virš karštos anglies. Jie labai greitai tampa minkšti. Galima ant jų pabarstyti tarkuoto „Džiugo” sūrio. Kitas variantas - nuvaloius odelę, pridėti smulkiai pjaustyto (pagal skonį) česnako, druskos, augalinio aliejaus ir citrinos sulčių. Leiskite šiam patiekalui atvėsti, ir kol ant grotelių kepa pagrindinis maistas, galite užkandžiauti baklažanais. Gero apetito!

Daržovių iešmeliai:

  • Šampinjonai
  • Raudonieji svogūnai
  • Paprikos
  • Baklažanai
  • Aguročiai
  • Vyšniniai pomidorai

Didesni šampinjonai supjaustomi į 4 dalis, svogūnai ir paprikos - tokiais gabalėliais, kad būtų patogu verti ant iešmo, baklažanai ir aguročiai - riekelėmis. Viską paeiliui suverti ant mažų apvalių (ne šašlykinių plokščių) iešmelių. Pašlakstyti alyvų aliejumi, pabarstyti druska, pipirais ir cukrumi, ir kepti ant žarijų kaip šašlykus.

Akivaizdu, kad paminėti prašosi glintveinas, parengtas namuose. Štai ypatingas žiemos glintveino receptas.

Glintveinas

  • Butelis (0,75) sauso raudonojo vyno
  • 300 ml užvirtos arbatos
  • 100 ml brendžio
  • 1 nedidelis apelsinas
  • 1 / 2 stiklinės cukraus
  • 4-5 gvazdikėliai
  • 1 lazdelė cinamono
  • 2-3 kvapiųjų pipirų žirneliai
  • 3 kardamono sėklos

Į apelsiną įsmaigstyti gvazdikėlius, perpjauti jį per pusę. Sumaišykite vyną su arbata, šildyti beveik iki virimo, pridėkite cukrų ir prieskonius. Įdėkite apelsinų puseles. Šildyti neužverdant keletą minučių, tada išjungti ugnį ir leisti pastovėti dar 5 min. Išimti apelsiną ir prieskonius, įpilti brendžio (konjako).

Kitas karštas gėrimas, labai tinkamas žiemą, gaminamas naudojant viskį - punšas. Mėgstu šį gėrimą, gaminu jį pagal šį receptą:

Punšas - tai grogo rūšis, kokio nors stipraus alkoholinio gėrimo (brendis, viskis ir ir t.t.) mišinys su karštu vandeniu ir cukrumi (arba medumi), pagardintas citrina ir prieskoniais (gvazdikėliais, cinamonu ir muskato riešutais (derinyje arba po vieną). Punšas įgauna malonesnį aromatą, jei jam leidžiama pastovėti kelias minutes. Šis gėrimas - puiki priemonė sušilimui ir vaistas nuo melancholijos - nenuostabu, kad jį gyrė škotų poetas Robertas Bernsas (Robert Burns).

Obuolinis punšas

Cukraus sirupui:

  • 250 g cukraus
  • 1 / 4 litro vandens

 

  • 1 / 2 litro viskio
  • 6 obuoliai
  • malto cinamono pagal skonį
  • 1 / 2 litro vandens
  • cukraus ir trintų muskato riešutų pagal skonį

Cukraus sirupas: Ištirpinkite cukrų šiltame vandenyje, pakaitinti iki virimo ir po 1 minutės nuimkite nuo ugnies.

Valyti obuolių odelę, išimti šerdeles,  sudėti ant skardos, užpilti cukraus sirupu, apibarstyti cinamonu ir kepti iki 170° C temperatūros įkaitintoje orkaitėje apie 45 minutes (iki minkštumo,) periodiškai palaistant sirupu. Tada obuolius kartu su sirupu sudėti į troškintuvą, susmulkinti ir gerai sumaišyti. Įpilti 1 / 2 litro verdančio vandens, pridėti cukraus pagal skonį, supilti viskį ir apibarstyti su tarkuotais muskatais.

Sutikite, stiklas ar du vieno iš šių gėrimų sušalus at šaltyje - gera idėja. Į Be to, dėl juose panaudotų prieskonių sukelia  apetitą.

vetyta metyta

Griežtai draudžiama kopijuoti, cituoti ar kitaip naudoti tinklalapyje paskelbtą informaciją kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse be straipsnio autorių sutikimo.

Rodyk draugams

Skanios ir sveikos vaišės

Šie užkandžiai yra skani alternatyva nuobodžiajam nesveikam maistui, kupinam traškučių ir saldumynų. Be to, jie padės atsikratyti keleto nereikalingų kilogramų.

1. Daržovės pagardintos česnako, citrinų, aliejaus užpilu. Šviežios daržovės turi nedaug kalorijų ir daug antioksidantų, dauguma visai neturi riebalų, bet turi daug celiuliozės, suteikiančios sotumo jausmą. Įrodyta, kad gausus celiuliozės vartojimas mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

2. Vaisių vėrinys, apšlakstytas trupučiu juodojo šokolado. Vaisiuose gausu antioksidantų. Juodojo šokolado flavonoidai mažina riziką sirgti išemine širdies liga.

3. Pusė meliono, įdaryto neriebia varške su uogomis ir trupučiu cinamono. Antioksidantų ir baltymų derinys suteikia sotumo jausmą.

4. Liesas jogurtas su vaisiais bei saujele riešutų.

5.Tofu su uogomis ir vynuogių ar granatų sultimis (tofu - iš sojos pieno pagaminta varškė). Tofu - tai puikus baltymų šaltinis be sočiųjų riebalų. Uogose, vynuogių ar granatų sultyse yra didelė antioksidantų koncentracija.

6. Trintų įvairių daržovių sriuba, pagardinta neriebiu karvės ar sojos pienu.

7. Slyvų tyrė.

8. Sojos pienas - pakaitalas įprastam pienui įvairiuose receptuose. Tai širdžiai naudingų baltymų šaltinis, neturintis daug kalorijų.

9. Obuolių tyrė, obuolių marmeladas ar obuolių sūris.

10. Pyragėliai su riešutų bei vaisių įdaru.

11. Maltinukai pagaminti iš tofu ir vištienos krūtinėlės.

Rodyk draugams

Prie daugelio receptų svetainėje būna ir eilutė su nurodyta kalorijų arba energijos verte. Tačiau daugeliui šie skaičiai nieko nereiškia. Maisto energetinė vertė dažniausiai nurodoma kilokalorijomis (kcal): viena kilokalorija lygi 1 tūkst. kalorijų.
Kokios yra kalorijų ir riebalų dienos normos vyrams ir moterims?

Kiek kalorijų žmogui reikia per dieną? Tai priklauso nuo to, kiek vidutiniškai energijos išeikvojate. Ir, žinoma nuo to, ar norite numesti svorio, ar tik išlaikyti esamą. Ramybės būsenoje suaugusiai moteriai reikia maždaug 1,3 tūkst. kilokalorijų, o vyrui - apie 1,6 tūkst.  Jei visą dieną sėdite prie rašomojo stalo darbe, o vakare - priešais televizorių, visur važinėjate automobiliu, tiek kalorijų užteks, kad nepriaugtumėte nereikalingų kilogramų. Judant didėja ir kalorijų poreikis.

Rekomenduojama dienos norma moterims - 2000, vyrams - 2500 kalorijų. Moterims minimalus kilokalorijų kiekis per dieną neturėtų būti mažesnis nei 1000- 1200. Vyresniame amžiuje suvartojamų kalorijų kiekis turėtų būti mažesnis. Pavyzdžiui, gyvenantis aktyvų gyvenimo būdą 31-erių metų vyras turėtų suvartoti 3000 kalorijų per dieną, tačiau aktyviam 50-mečiui reikia tik 2800 kalorijų.

Pateikiame lentelę, kurioje nurodytas reikalingas kalorijų kiekis priklausomai nuo amžiaus bei fizinio aktyvumo.

Lytis  Amžius (metais) Sėdimas darbas* Vidutiniškai aktyvus darbas** Fizinis darbas***
Moteris  19-30

2000

2000-2200

2400

  31-50

1800

2000

2200

  51+

1600

1800

2000-2200
Vyras  19-30

2400

2600-2800

3000

  31-50

2200

2400-2600 2800-3000
  51+

2000

2200-2400 2400-2800

 

*tai darbas, kai kasdieninėje veikloje jūsų fizinis aktyvumas yra minimalus
**tai gyvenimo būdas, kai jūsų kasdieninis fizinis aktyvumas prilygsta nueitą 3-6 kilometrų atstumą 6-7km/val. greičiu neįskaičiuojant protinės veiklos.
***gyvenimo būdas, kuriame fizinis aktyvumas prilygsta vaikščiojimui, ilgesniam nei 6km 6-7km/val. greičiu per parą neįskaičiuojant protinės veiklos.

Padalijimas į baltymus, riebalus ir angliavandenius rodo susiskirstymą tarp trijų pagrindinių grupių, be to, kartais nurodomas sočiųjų riebalų kiekis.

Maksimalios rekomenduojamos riebalų normos per dieną moterims - 70 gramų (iš jų sočiųjų riebalų neturi būti daugiau kaip 20 gramų), vyrams - 95 g (iš kurių ne daugiau kaip 30 g - sočiųjų riebalų).

Cukraus dienos norma moterims  - 40 gramų, vyrams - 70 g. 

Druskos kasdien reikėtų suvartoti ne daugiau kaip 5 g.

Receptas laikomas naudingu, jei jis:

    * Turi mažai sočiųjų riebalų (<arba = 5 g vienoje porcijoje)
    * Mažas druskų kiekis (<arba = 1,5 g vienoje porcijoje)
    * Mažas kiekis cukraus (<arba = 5 g vienoje porcijoje)
    * 12 ar mažiau gramų riebalų vienoje porcijoje.

  • 1 gramas riebalų turi 9 kilokalorijas
  • 1 gramas angliavandenių - 4 kilokalorijas
  • 1 gramas baltymų - 4 kilokalorijas
  • Baltymai dienos racione turi sudaryti 15-20 proc.

Lietuvoje ant maisto produktų etikečių nurodoma, kiek kalorijų, baltymų, angliavandenių ir riebalų yra 100 gramų. Tai klaidina, nes viename įpakavime ar dėžutėje dažniausiai būna ne 100 gramų, o 160 ar 250 gramų.

Rodyk draugams

Paklausinėjau draugų, kas jiems praskaidrina kasdienybę, kokie jų maži malonumai? Juk iš trumpų akimirkų, malonių momentų ir susideda laimė:) Kai jautiesi gerai, jautiesi laisvas, jauti, kad gyveni… Tik reikia mokėti įprastus kasdienius veiksmus paversti mažais malonumais, mažais džiaugsmais, mažomis laimėmis :)

Draugų atsakymai:

  • pirmasis alaus gurkšnis
  • kai pakaso nugarą
  • po sunkios dienos išsitiesti ant sofos
  • skaniai pavalgyti
  • darbe pažaisti kortomis
  • pirmasis kavos puodelis rytą
  • galvos paglostymas
  • netikėtas dėmesys
  • neplanuotas pirkinys (gera knyga)
  • rankdarbiai (pavykęs dekupažo gaminys, dovana draugei)
  • pradėjau mokytis prancūzų kalbos
  • vyno taurė su draugėmis
  • karšto šokolado puodelis šaltą dieną
  • naujų kvepalų buteliukas
  • meilus smsas
  • bilietai į renginį - gerą spektaklį, filmą
  • išvyka iš miesto
  • VYRAS :-)
  • surasti laiko sau,
  • pašiaušti plaukus ant savo vaikino pakaušio
  • gaminti naują įdomų patiekalą
  • pasimėgauti atpalaiduojančiu masažu
  • muzikos terapija - užsidarau nuo visų ir klausausi patinkančios muzikos
  • gulėti mylimo žmogaus glėbyje
  • pusryčiauti sekmadienį lovoje
  • tyliai daryti gerus darbus
  • karšta vonia
  • gerai išsimiegoti
  • suvalgyti nuodėmingai kaloringą pyrago gabaliuką
  • puodelis žalios arbatos po šiltos vonios
  • geras filmas su šokolado plytele ar vyno taure
  • pokalbiai iki ryto
  • šokiai iki ryto
  • gera knyga su dideliu indu karštos arbatos
  • pora valandų laisvo laiko, kai galiu veikti ką noriu
  • atostogų planavimas
  • malonu garsiai dainuoti, vairuojant automobilį
  • flirtas
  • pėdų masažas
  • nauji apatiniai
  • pasivaikščiojimas po parką su augintiniu
  • kažkaip išmokau gamta grožėtis :) gražu apsnigti medžiai, pavasarį gražu.. vasarą, rudenį irgi būna gražu :D dar labai gražu jūra :) …
  • malonu pailsėti, pasvajoti degant žvakėms ir klausant muzikos..
  • ir vienas didžiausių malonumų MIEGAS!! bei skanus maistas

Šokolado pyrago receptas tiems, kam gabalėlis jo praskaidrina net niūriausią dieną

LENGVAS ŠOKOLADINIS TORTAS

8 gabalėliai

  • Paruošiamui: 30+5 minučių.
  • Kepimui: 25 minutės.
  • Kaloringumas: (1 porcija): 558 kcal, 37 g riebalų

Reikės:

  • 250 g šokolado
  • 25 g lydyto sviestas
  • 1 šaukštas šviesaus sirupo
  • 175 g skaldytų sausainių (mėgstamais, arba žr. receptą žemiau)
  • 40 g skaidraus medaus
  • 40 g cukraus
  • 360 ml riebios grietinėlėa, plaktos
  • laužytų sausainių ir lydyto šokolado, kakavos miltelių dekoravimui

1. Paruošti kepimui 20 cm skersmens skardą. Dubenėlyje, įstatytame į puodą su lėtai kaitinamu verdančiu vandeniu, maišykite 50 g šokolado, sviestą ir sirupą tol, kol viskas ištirps. Kitame dubenėlyje sulaužykite sausainius, tada supilkite ištirpintą šokoladą ir gerai sumaišykite. Sudėkite gautą masę į formą ir gerai suspauskite. Šaldyti 20 min.

2. Susmulkinkite likusį šokoladą. Dubenėlyje šildykite iki virimo medų, cukrų ir 3 šaukštus vandens. Supilkite susmulkintą šokoladą, maišykite, kol jis ištirps. Pridėkite grietinėlę. Supilkite į formą, išlyginkite. Šaldyti mažiausiai 2 valandas, kol sukietės (gali būti laikomas šaldytuve iki 3 dienų).

3. Patiekti: ištraukti tortą iš formos. Papuoškite sausainių gabalėliais, ištirpintu šokoladu ir kakavos milteliais.

SAUSAINIAI

  • Paruošiamui: 20+15 minučių.
  • Kaloringumas: (1 sausainis): 104 kcal, 5 g riebalų 

20 sausainių:

  • 200 g (7 oz) maltų migdolų
  • 200 g (7 oz) miltelių pavidalo cukraus
  • smulkiai tarkuotos 1 citrinos žievelė
  • 2 kiaušinių baltymai
  • 10 kubelių cukraus

Saldūs sausainiai, apibarstyti susmulkintu cukrumi puikiai tinka prie kreminių desertų ar šviežių vaisių sirupe. Jie gali būti naudojami kaip sūrio pyrago pagrindas.

1. Įkaitinkite orkaitę iki 190 C. Paruoškite skardą, jei reikia, patieskite kepimo po[ieriaus. Į dubenėlį supilkite žemės migdolus, miltelinį cukrų ir citrinos žievelę, išmaišykite.

2. Pridėti kiaušinių baltymus (žr. žemiau) ir padalinti mišinį į 20 dalių , suminkyti iš kiekvienos po kamuoliuką. Dėti ant kepimo skardos. Smulkinti cukrų (žr. žemiau).

3. Cukrumi pabarstyti sausainukus, lengvai paspauskite ir kepkite 10-15 minučių iki šviesiai auksinės spalvos. Leiskite atvėsti (5 minutes), perkelti ant grotelių ir leiskite visiškai atvėsti.

Sausainiai gali būti laikomi iki 7-10 dienų (sandarioje  dėžutėje).

Pastabos:

    * Iš anksto išplakite kiaušinių baltymus atskirame švariame dubenėlyje iki minkštų putų. Tada supilkite į migdolų mišinį ir atsargiai išmaišykite, stenkitės nesuardyti oro burbuliukų - tada sausainukai turėtų būti lengvučiai.
    * Cukrų smulkinkite įdėję jį į plastikinį maišelį ir daužydami kočėlu. Nesutraiškyti jo per smulkiai, kitaip orkaitėje gabalėliai ištirps ir sausainiai praras traškumą.

Skanaus!

vetyta metyta

Rodyk draugams

Draugai

Norintiems išmokti vairuoti

Žvejams

...

free counters

Jei reikia padangų

 

Lapkritis 2018
P A T K P Š S
« Bir    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930